A kereskedelemben kapható "kommersz" elektret mikrofonok egyik hatalmas hibáját javító megoldás

 

Az elektret mikrofon tulajdonképpen a kondenzátor mikrofonok egyik komoly problémáját küszöbölik ki. Ugyanis a kondenzátor mikrofonok működéséhez kell egy nagyfeszültségű (100 - 200V körüli) tápegység. Ezzel szemben az elektret mikrofonoknál ezt elektromos teret az elektret fóliába vagy a mikrofon álló fegyverzetébe "fagyasztják" bele.

A mellékelt ábrán látható, mi is van egy ilyen elektret mikrofon kapszula belsejében.

Az IC-nek nevezett rész tulajdonképpen egy FET. Mint látható, ez az a. ábra szerinti kapcsolásban üzemel. A közös forrású kapcsolásnak a legnagyobb hibája - hasonlóan a közös emittereshez - hogy nagy bemenő jelek esetén a bemeneti dióda már nem-lineárisan viselkedik, tehát megnő a torzítása. Szerencsére viszonylag könnyen átalakíthatjuk a b.ábra szerinti kapcsolássá. Csupán a fém ház és a kivezetés közötti fólia csíkot kell elvégni, valamint - és ez a bonyolultabb - a fém (aluminium) háznak kell egy kivezetést készíteni.

 

 A legjobb megoldás számunkra, ha a c.ábra szerinti kapcsolást alkalmazzuk, mivel ekkor a szimmetrikus kimeneti jeleket is megkapjuk.

Mivel a FET gate kivezetésén igen kis áram folyik, ezért a két ellenálláson ugyanakkor áram fog folyni. Különbség mindössze a kimenetek terhelhetőségében van. (különböző a kimenő ellenállásuk)

 

A teljes gyakorlati kapcsolás itt található.

 

 

 

Két elektret mikrofon kapszulát próbáltam ki.

Az egyik a WM-61A típusú. Ez kb. 6 mm átmérőjű, egy 8 mm-es rézcsőbe könnyen beszerelhető A kis átmérő és a hőérzékenysége miatt ennek átalakítása nem olyan egyszerű feladat.

 További részletek itt >>>

A másik a CZN-15E típusú. Ez kb. 10 mm átmérőjű, ezért egy 10 mm-es csőhöz való tokos toldóelembe illeszthető. Ennél a típusnál az átalakítás adja magát, elég egyszerű átvágni a NYÁK-ot, és még marad is egy "tappancsunk"

A CZN-15E beszerzési forrása itt!!!

 

<<< előző oldalra